Blue Curaçao

Blue Curaçao cocktailJe kunt Blue Curaçao puur of met ijs drinken, maar de prachtige blauwe kleur van Blue Curaçao maakt de likeur vooral geschikt om te mixen in cocktails. De blauwe kleur wordt ook veel gebruikt om het te verwerken in glazuur voor gebak. Blue Curaçao smaakt ook heerlijk in desserts zoals granita, sorbet of sabayon.

Blue Curaçao

Blue Curaçao is een likeur die gemaakt wordt op Curaçao. De likeur wordt al meer dan honderd jaar gemaakt in landhuis Chobolobo, dat tegenwoordig veelvuldig wordt bezocht door toeristen. Het hoofdingrediënt van de Curaçao likeur is de laraha. Laraha is een citrusvrucht die alleen op Curaçao groeit. Hij is verwant aan de sinaasappel, maar de smaak is bitterder.

De laraha is ontstaan door sinaasappelbomen die in 1527 vanuit Spanje naar Curaçao werden gebracht. Op de een of andere manier konden zij echter niet tegen het klimaat en de grond van de zuidelijke Cariben. Het zoete fruit veranderde in een oneetbaar bitter product. In tegenstelling tot de vrucht bleken de gedroogde schillen echter wel een aangename smaak te hebben. Experimenten met de extracten van deze schillen leidden uiteindelijk tot de creatie van de Curaçao likeur, waarvan Blue Curaçao de bekendste is.

Traditioneel snijdt men de laraha open met een houten mes om oxidatie van het fruit te voorkomen. De flessen worden handmatig gevuld en eveneens handmatig van een kurk voorzien. De Curaçao likeur wordt gezien als een nationaal drankje, dat echter ook buiten Curaçao een grote mate van populariteit geniet.

Blue Curaçao_De naam Curaçao likeur is beschermd. Naast de bekende blauwe kleur van Blue Curaçao zijn er ook andere kleurvarianten, namelijk kleurloos, rood, groen, en geel, die echter allemaal dezelfde smaak hebben. Sinaasappelachtig, met een bepaalde mate van bitterheid. De likeur is van nature kleurloos, maar wordt voorzien van een kunstmatige kleur. Er zijn ook Curaçao likeuren waaraan een smaak is toegevoegd, zoals koffie, chocolade en rum-rozijnen.

Een ongeopende fles is op een donkere, koele plaats meerdere jaren houdbaar. Als een fles eenmaal open is, zullen de smaak, geur en kleur in de loop der tijd wel wat veranderen. Het alcoholpercentage van Blue Curaçao is 24%.

Historie Blue Curaçao

Blue Curaçao landhuis ChoboloboLandhuis Chobolobo werd gebouwd in het begin van de 19e eeuw. Het landhuis ligt in de voorstad van Saliña, een zoutvlakte.

Het landhuis heeft, in tegenstelling tot de plantage huizen, gediend als buitenverblijf voor rijke mensen. Er wordt beweerd dat het huis ooit eigendom was van een vrije slaaf en destijds de naam Chobolobo kreeg, waarschijnlijk een Indiaanse betekenis.

Wel is zeker dat het in het begin van de 20e eeuw toebehoorde aan de familie Jesurun, die het in 1947 verkochten aan N.V. Senior & Co. Sindsdien is landhuis Chobolobo de plaats waar de echte Curaçao likeur wordt gemaakt.

Blue Curaçao is de enige likeur die wordt gemaakt van de schillen van de laraha. Kort na de ontdekking van het eiland in 1499 door de Spanjaarden gepland, werd een begin gemaakt met de ontwikkeling van landbouw op Curaçao. Een van de planten die werd aangevoerd vanuit Spanje waren de zogenaamde “Valencia” sinaasappels.

Blue Curaçao factoryMaar de zinderende zon en het droge klimaat waren te veel voor de kleurrijke zoete sinaasappelen en de bomen werden verwaarloosd, waardoor het fruit in de wildernis is uitgegroeid tot een bittere weerspiegeling van een eens zoete lekkernij. Pas heel veel later ontdekte iemand dat de schillen van deze oranje vruchten, gedroogd door de zon, etherische oliën bevatten met een buitengewoon aangename geur.

In 1896 werd Senior & Co opgericht door Edgar Senior, die het recept van zijn familie voor de sinaasappellikeur voor de eerste keer met de wereld deelde en sindsdien wordt de likeur nog steeds door het bedrijf vervaardigd. Nog steeds wordt de Curaçao likeur door Senior & Co gemaakt van de schillen van de “laraha”.