Curaçao reizen


De beste tips en bezienswaardigheden voor fantastische Curaçao reizen.

Curaçao  is dat niet die blauwe likeur waarmee ieder van ons de lichten heeft gedoofd op een aflopend feest?

Vooral omdat deze blauwe likeur vermengd met sinaasappelsap en vanille-ijs een echte wolf in schaapskleren is en waarvan je in geen geval de gevolgen van kunt voorzien … of toch wel… Nee? Echt niet?

Hm…vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben, die Blue Curaçao heeft onderschat.

Reizen naar Curaçao – Ontdek de Cariben

Curaçao, aan de andere kant, is het eiland waar dit smakelijke duivelse spul zijn oorsprong vindt in een speciale variëteit van sinaasappel die daar groeit.

Curacao reizen

Midden in het Caribisch gebied ligt Curaçao een van de drie ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao), gelegen op enkele kilometers van het Venezolaans vasteland in de zuidelijke Caribische Zee.

Curaçao staat bekend om zijn geweldige weer in de wintermaanden en zijn ongelooflijke onderwaterwereld en is niet voor niets een van de beste duiklocaties ter wereld. En niet onbelangrijk het eiland ligt het min of meer buiten de orkaan- regio, Curaçao reizen zijn dan ook erg populair in de winterperiode.

strand aruba



Nadat het naburige eiland Aruba mijn hart veroverde en het Caribisch gebied sowieso als een tweede thuis voor me voelde, was een reis naar Curaçao de volgende logische stap op mijn bucketlist.

Curaçao reis


In dit artikel neem ik je mee naar Curaçao, laat je de mooiste stranden van het eiland zien, vertel je welke hoogtepunten, bezienswaardigheden en wat je niet mag missen en geef je enkele praktische tips voor je (winterzon) vakantie.


De hoofdstad Willemstad: Amsterdam in Cariben

Als voormalig Nederlandse kolonie is de Nederlandse invloed nog steeds overal merkbaar en zichtbaar op Curaçao (de Nederlandse Antillen werden ontbonden in 2010, Curacao is nu een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden).

Vooral in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad, de grootste stad in het Caribisch gebied met ongeveer 125.000 inwoners, is dit ook duidelijk zichtbaar in de architectuur: net als in Amsterdam staan de gevelhuizen hier opgesteld langs de kade – zij het in felle kleuren.

Pontjesbrug – Punda en Otrobanda verbonden

De twee grootste districten van Punda en Otrobanda zijn verbonden door een van de beroemdste bruggen ter wereld, de Koningin Emmabrug. Het bijzondere aan deze brug is dat het een draaibrug is, ze zwaait terzijde zodra een schip naar de haven van Willemstad wil.

Curaçao pontjesbrug

Wat is hier nu zo spectaculair aan zou je zeggen, nou eigenlijk is deze brug een behoorlijk gek ding.

De brug drijft op pontons (pontjesbrug) De brug gaat open met of zonder mensen erop.

Dus, als je op de brug bent en geniet van het fantastische uitzicht op Willemstad en er komt een schip aan, kun je genieten van het prachtige schouwspel, bedenk wel het kan even duren (je weet nooit hoeveel schepen er moeten passeren en hoe lang dat duurt).

Daarnaast wordt de wijk Otrobanda gekenmerkt door zijn straatkunsten, met overal kleurrijk geschilderde graffiti-muren. Ga gewoon op pad tijdens je Curaçao reis om Willemstad te voet verkennen. Er zijn overal kleine cafés, mooie fotospots, restaurants en winkels te ontdekken.

De mooiste stranden van Curaçao

Op dit punt moet ik iedereen teleurstellen die eindeloze, lange witte zandstranden op Curaçao verwacht (zoals men zich het Caribisch gebied voorstelt):

Nee….Niet op Curaçao.

Terwijl het naburige eiland Aruba bekend staat om zijn Caribische droomstranden zoals. Het Eagle Beach of het Baby Beach, Curaçao wordt meer gekenmerkt door kleine baaien.

Vooral in het zuidwesten van Curaçao zijn veel kleine turkooisblauwe baaien die open zijn voor het publiek.

Het toerisme is er echter niet minder om, bij veel hotels zijn eigen strandgedeeltes en strandclubs. Maar ik kan je vertellen: de mooiste stranden zijn niet de hotelstranden (die zelfs kunstmatig worden aangelegd), maar deze:

Kleine Knip

Het strand Kleine Knip of Playa Kenepa is een relatief klein strand in het westen van Curaçao. Er is een parkeerplaats, douches, toiletten, een klein eetstalletje, strandstoelen en parasols zijn te huur (maar wie wil dat … gewoon met de handdoek in het zand toch de beste optie).

Het strand is gratis en open voor het publiek. Het kristalheldere turkooisblauwe water nodigt je uit om een duik te nemen. Langs de rotsen is het geweldig om te snorkelen, dus een strand om zeker te bezoeken.

Grote Knip

De grote broer van Kleine Knip ligt op een steenworp afstand en is naar mijn mening het mooiste strand van Curaçao. Het water is werkelijk turkoois blauw, het zand is zacht en wit.

Dat is de manier waarop het moet zijn, want Hey, we zijn per slot van rekening op vakantie in het Caribisch gebied! En de beste: zelfs dit strand is gratis toegankelijk.

Er zijn voldoende parkeerplaatsen, en alles wat je nodig hebt voor een heerlijk strand dagje. Er is voldoende ruimte op het strand en de mensen liggen zeker niet als sardientjes naast elkaar.

Karakter Beach

Dit strand is bijna een geheim en naast Grote Knip een van de mooiste stranden van Curacao. Kortom, het strandgedeelte is klein, omdat het ergens op een klif ligt tussen luxe onroerend goed, een restaurant en een duikschool.

Je kunt het vinden door te zoeken naar het restaurant “Karakter Curaçao” op Google. Helaas, ik weet niet of het strand openbaar is, maar neem een drankje in het restaurant en dan komt het goed.

Het restaurant heeft ook heerlijk maaltijden op de menukaart en is absoluut aan te bevelen.

De onderwaterwereld van Curaçao: snorkelen met zeeschildpadden

Oh ja. Dit gaat ook op Curaçao, zelfs volledig gratis. Als je de ontmoeting met zeeschildpadden niet aan het toeval wil overlaten, kom dan hier voor naar: de Playa Grandi (of Playa Piscandi genoemd) in het uiterste westen van het eiland.


Er zijn echt veel zeeschildpadden die daar rond zwemmen en als je daar gewoon gaat zwemmen met een snorkel een stukje in zee, zul je bijna zeker wat van deze prachtige dieren zien.

schildpadden zwemmen curacao

En wanneer een van deze prachtige dieren zachtjes door het water glijdt en dicht bij je komt, vergeet je hoe dan ook alles om je heen.

Wandelen in het Christoffel National Park

De Christoffelberg is de hoogste berg van Curaçao met een vrije 375m en is gelegen in het Christoffel National Park. Niet echt hoog en eigenlijk is de stijging ook in max. 2 uur te overbruggen — maar je moet het hele jaar door de temperaturen van rond de 30 ° C op Curaçao niet onderschatten. Start vroeg in de ochtend, bij voorkeur vóór 8 uur.

Het uitzicht is prachtig, ondanks dat je op 400 meter hoogte het hele eiland tot aan de zee kunt zien. De beklimming is in het begin gemakkelijk, maar wordt al snel steiler en je moet soms over een aantal rotsen en takken klimmen. Wat je nodig hebt voor een wandeltocht in het park zijn:

– Stevige schoenen. Speciale wandelschoenen zijn niet nodig, maar sneakers met een profiel worden aangeraden.

– Water! Je zult zweten. Het laatste stuk is steil, neem een flesje water mee.

– Sportkleding. Nogmaals, je zult zweten …

– Zonnebrandcrème en muggenspray. De Christoffelberg is dicht begroeid en daarom de thuisbasis van vele muggen op het eiland.

De toegang tot het Christoffel National Park is niet gratis. Meld u aan bij de ingang van het park, waar ze de weg naar het startpunt van de wandeling zullen uitleggen .

Curaçaos wilde kant: Shete Boka National Park

Net als op Aruba wordt de noordkust van Curaçao gekenmerkt door wilde, ruige rotsen en steile hellingen. Het meest indrukwekkend deel van het eiland is in het Shete Boka National Park te vinden.

De meest ruige en spectaculaire plekken zijn Boka Wandomi, Boka,Tabla, Boka Kalki en Boka Pistol. 

U kunt met de auto naar de individuele plekken in het nationale park gaan of alles te voet verkennen via de bewegwijzerde wandelpaden.

Omdat de zon echt genadeloos brandt en er geen schaduw is, zou ik zeker aanraden om met de auto te gaan. De wegen zijn goed geasfalteerd en je kunt gemakkelijk van A naar B rijden met een standaard huurauto zonder vierwielaandrijving. Toegang tot Shete Boka Park kost ongeveer 11 dollar.

Klein Curaçao: met de boot op het eenzame Caribische eiland

Oke , hier komt mijn persoonlijk hoogtepunt op Curaçao: een reisje naar een ander eiland! Curaçao is niet slecht en Klein Curaçao is niet echt een ander eiland.

Integendeel, Klein Curaçao is een klein, onbewoond eiland ten zuidoosten van Curaçao dat verreweg het mooiste strand bezit van heel Curaçao. 

Hoe komt u op Klein Curaçao? Eenvoudig: je boekt een dagexcursie op een catamaran. Dit is echt simpel, de trips naar Klein Curaçao worden aangeboden door vele touroperators en velen beginnen ergens in de hoek Willemstad / Jan Thiel.

Ik was op reis met een powerboat we begonnen vroeg in de ochtend aan Jan Thiel Beach. De reis naar Klein Curaçao duurt ongeveer 1 uur en was op zich al een hele beleving. De reis duurt de hele dag en kost ongeveer 100 €.

Ik raad u aan vooraf een excursie te boeken, omdat de uitstapjes naar Klein Curacao populair zijn en het aantal boten beperkt is.

Naast de powerboat kunt u ook een catamaran nemen, het kan zo geweldig zijn in het net te liggen en de dolfijnen voor de boeg te zien springen.

Hoe zit het met Klein Curaçao nu eigenlijk ? Klein Curaçao is alleen maar een strand en als u houdt van super witte Caribische stranden, snorkelen en turkooisblauw water, zult u het geweldig vinden.

Ik kon nauwelijks geloven in welk paradijs ik hier belandde en zou daar bij wijze van spreken “dagen” kunnen blijven. 

Naast een geweldig strand, is er op Klein Curaçao een oude vuurtoren en een compleet verroest scheepswrak te bewonderen en de onderwaterwereld is overweldigend. Dus maak je geen zorgen, een dagje op Klein Curaçao is zo voorbij, en na een paar dagen verlang je al weer terug naar deze hemelse plek.

Verdere hoogtepunten op Curaçao:

Het historische oosten en verdere excursietips. Op dit punt wil ik u nog een paar tips geven voor sightseeing en excursies voor Curaçao, waarvan sommige zelfs een geheim kunnen zijn, voor wie vaker op vakantie is geweest op Curaçao.

Aloë Vera plantage en struisvogelfarm

Wat je ook op Curaçao niet mag missen, als je dat nog niet hebt gedaan, is het bezoek aan een aloë vera plantage. Omdat ik al het genoegen had op Aruba, heb ik het ook op Curaçao bezoch.

En net als op Aruba de eerste keer vond ik het geweldig, en wil het zeker aanbevelen, tevens is het bezoek gratis. Verder is er een struisvogelfarm bij de Aloë Vera-plantage. 

Fort Beekenburg

Een echte aanrader is een trip naar het oosten van Curaçao. Er is het historische Fort Beekenburg dat in 1703 werd gebouwd als bescherming tegen aanvallen en de volgende eeuwen grotendeels ongeschonden heeft overleefd. 



Het fort Beekenburg is vrij toegankelijk en je kunt omhoog klimmen naar de toren, genieten van het uitzicht of verstoppertje spelen met je kinderen tussen alle metershoge cactussen in het fort .

Slechts een paar meter verderop op een andere heuvel ligt een oud, vervallen 19e-eeuws gebouw dat werd gebruikt als een quarantainestation voor nieuwkomers (slaven).

Het achtergrondverhaal van dit gebouw is een beetje eng, want wie na een bepaalde tijd niet genezen was, werd gewoonweg levend over de kliffen de zee in gegooid en aan zijn lot overgelaten. Het oude gebouw is bij uitstek een geweldige fotoplek.

Trouwens, het is ook de moeite waard om een omweg te maken naar de zogenaamde Director’s Bay. Vanwaar je ’s avonds kunt genieten van een prachtige zonsondergang.

Trouwens, de zon gaat altijd onder op Curaçao rond 18.30 uur onder en vanwege de nabijheid van de evenaar is het ook snel donker.

Beste reistijd

Wat is de beste tijd om naar Curaçao te reizen? Bestaat er zoiets als een regenseizoen of een orkaanseizoen zoals overal in het Caribisch gebied? Is het het beste om niet op een bepaald moment naar Curaçao te gaan? 

Deze vraag wordt snel beantwoord: Nee! Op Curaçao is het hele jaar door prachig weer. De ABC-eilanden, waaronder Curaçao, zijn de zogenaamde ‘onderwindse’ -eilanden, buiten het Caraïbische orkaan gebied.

Het gevolg is dat er geen tropische stormen zijn, het regent over het algemeen heel weinig en de temperaturen liggen het hele jaar rond rond de 30 ° C. Klinkt fantastisch en dat is het ook!

Dus mijn tip: Curaçao is een van de weinige plaatsen in de wereld waar je nauwelijks een verschil kunt voelen in de seizoenen.

Maak je geen zorgen over het weer, Curaçao in november, december, januari of februari bezoeken, betekent volop zon en aangename temperaturen. Trouwens het hele jaar door, ervaar je prachtig weer op het eiland.

Curaçao reis – plannen en rondreizen

Je vraagt je waarschijnlijk nu af of je Curaçao reizen moet boeken? Hoe vind je het beste hotel, heb je een huurauto nodig? openbaar vervoer of met de taxi? Op onze website vind je de beste informatie voor een goedkope winterzon 2019 vakantie.

Als voormalig eiland in de Nederlandse Antillen is Curaçao een van de meest populaire reisbestemmingen voor Nederlanders en zijn er veel aanbiedingen te vinden.