Een vakantiehuis kopen op Aruba

Krijg je maar geen genoeg van het heerlijke weer, de adembenemende landschappen en de gastvrijheid van de Arubanen?

Als je vaak naar Aruba op vakantie gaat, omdat je zo gek bent op het eiland, is het helemaal geen gek idee om hier een vakantiehuis te kopen.

Iedereen kan een huis kopen op Aruba. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Erfpachtgrond of eigendomsgrond?

Als je een woning koopt op eigendomsgrond word je de volledige eigenaar van het vakantiehuis. Er staan echter ook huizen te koop op erfpachtgrond. De grond is dan eigendom van de Arubaanse regering.

De regering geeft de grond in erfpacht uit voor 60 jaar. Gedurende deze periode krijg jij de gebruiksrechten en betaal je een vast jaarlijks bedrag.

Na afloop van de eerste 60 jaar, wordt de periode automatisch verlengd met nog eens 60 jaar. Het vaste jaarlijks bedrag wordt dan verhoogd. Vooral in het noorden van Aruba zijn veel woningen op erfpachtgrond gebouwd.

Nederlandse of Arubaanse hypotheekverstrekker?

Wanneer je een vakantiehuis op Aruba wilt kopen heb je de keuze uit Nederlandse hypotheekverstrekkers en hypotheekverstrekkers uit Aruba. Het is vaak handig om te kiezen voor een Nederlandse hypotheek, maar vergelijk eerst de voorwaarden en de hypotheekrentes.

De voorwaarden voor een vakantiehuis in het buitenland zijn strenger dan de voorwaarden voor een Nederlandse recreatiewoning, wanneer je kiest voor een Nederlandse hypotheekverstrekker.

Doorgaans ligt het maximale bedrag dat je mag financieren in de hypotheek op 60 tot 80 procent van de marktwaarde. Je hebt dus eigen geld nodig of je kunt ergens anders een extra lening afsluiten. Vraag jij je af: hoeveel kan ik lenen? Dat is afhankelijk van diverse factoren, waaronder je inkomen en je maandelijkse verplichtingen.

Het is verstandig om een lokale adviseur in te schakelen om er zeker van te zijn dat je alle onderdelen van de hypotheek op Aruba goed begrijpt.

Kosten huis kopen Aruba

Naast het aankoopbedrag voor de woning zijn er nog een aantal kosten om rekening mee te houden als je een vakantiehuis wilt kopen op Aruba. Wanneer je een geschikte woning hebt gevonden, wordt de koopovereenkomst opgesteld en getekend door beide partijen.

Dit gebeurt met een notaris die wordt aangesteld door de koper. Doorgaans wordt er een aanbetaling van 10 procent gedaan. Voor de overdrachtsbelasting en notariskosten kun je rekening houden met extra kosten, tussen de 7 en 10 procent van de koopprijs.

Ook is het verstandig om je vakantiewoning direct te verzekeren tegen brand en diefstal. Dit kost ongeveer 4 dollar voor iedere 1.000 dollar die de woning waard is. De overige onkosten zijn laag, want je betaalt alleen de jaarlijkse grondbelasting in dollars.

Deze belasting is gebaseerd op de verkoopprijs en de eerste 34.000 dollar is vrijgesteld van belasting. Daarboven betaal je wederom 4 dollar per 1.000 dollar waarde. De grondbelastingtarieven wijzigen regelmatig.