Bonaire vakantie

Een Bonaire vakantie staat vaak synoniem met een duikvakantie. Maar Bonaire heeft meer te bieden dan alleen de oceaan. Ook het binnenland kent veel unieke plaatsen. Bonaire vormt samen met Aruba en Curaçao de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd.

Aruba en Curaçao vormen ieder afzonderlijk een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, terwijl Bonaire een bijzondere gemeente binnen het koninkrijk is. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk (een verbastering van Koralendijk – dijk van koraal). De oudste nederzetting is Rincon, Spaans voor “hoek”.

In tegenstelling tot Curaçao is de geschiedenis van Bonaire pas ongeveer in het jaar duizend van onze jaartelling begonnen met de komst van de Caiquetio indianen. Tegenwoordig zijn hier nog rotstekeningen van te vinden in de buurt van Onima aan de oostkust.

Deze indianen hielden zich voornamelijk bezig met landbouw tot in 1499 de Spanjaarden als eerste Europeanen voet aan wal zetten en het eiland in beslag namen. Omdat Bonaire ongeschikt was voor landbouw werden de aanwezige indianen afgevoerd om als slaven te werken en was de kans van een Spaanse kolonie op Bonaire verleden tijd.

Bonaire vakantie

Bonaire vakantie duikenZoals gezegd staat een Bonaire vakantie vaak synoniem met een duikvakantie. Niet zo gek natuurlijk, want dit tropische stukje Nederland wordt gezien als het mooiste duikparadijs ter wereld. De oceaan rond Bonaire wordt door duikliefhebbers van over de hele wereld geroemd.

Een duikvakantie Bonaire is dan ook voor veel mensen heel aantrekkelijk. Tijdens het duiken op uw Bonaire vakantie kunt u kennismaken met de mooiste tropische planten, vissen en ander onderwaterleven, een unieke diversiteit die u nergens anders ter wereld tegen zult komen.

In 1969 werd door het Wereldnatuurfonds bij Bonaire als eerste ter wereld een Marine National Park gesticht. De unieke onderwaterwereld van Bonaire trekt bezoekers vanuit de hele wereld. De koraalriffen behoren tot de meest ongerepte en unieke riffen ter wereld.

Op Bonaire zijn de meeste duikplekken vanaf het strand bereikbaar, ook ideaal voor mensen die liever snorkelen dan duiken. Langs de weg liggen gele stenen, die allemaal een duiklocatie aangeven. Huur een auto en trek er op uit om ergens te gaan duiken. Voor locaties waar u niet vanaf de kant kunt komen kunt u zich aanmelden bij één van de vele duikscholen.

Duiklocaties BonaireDuiklocaties Bonaire

We geven hieronder een aantal van de meest populaire duiklocaties op Bonaire:

Bar Rif

Ideale plaats aan de westkust van Bonaire voor snorkelen en het opleiden van beginnende duikers. Nachtduikers komen hier regelmatig een school tarpons tegen.

Angel City

Interessante duiklocatie, mede door de aanwezigheid van een scheepswrak, dat men hier in 1984 heeft laten zinken.

Sweet Dreams

Goed beschermde duiklocatie op de zuidelijkste punt van het eiland, waar u grote kans heeft zeeschildpadden tegen te komen.

Boca Bartol

Op deze duiklocatie aan de noordwestkust heeft u kans op grote golven en sterke stromingen van de bovenwindse kant van het eiland. Kustduiken is hier niet aan te raden.

Rif Scientifico

Aan de westkust ten zuiden van La Machaca heeft men op 12m diepte een roostersysteem aangebracht om de algengroei op het rif te volgen.

Buddy’s Rif

Deze kustduik aan de westkust is heel geschikt voor beginners en snorkelaars. Zwarte zeelelies nestelen zich op koraalhoofden in ondiep water. Nachtduikers komen hier vaak een school tarpons tegen.

Zeilen, kite- en windsurfen

Bonaire vakantie surfenNaast het duiken en snorkelen zijn zeilen, kite- en windsurfen andere populaire watersportactiviteiten voor een Bonaire vakantie. Er zijn op Bonaire een paar bedrijven die zeilboten verhuren. De passaatwind komt meestal uit oostelijke richting en zal vrijwel altijd stevig zijn.

Bonaire is verder een paradijs voor kite- en windsurfers. Het hele jaar betrouwbare wind, het warme water en de relaxte atmosfeer maken het eiland de perfecte plaats voor kiteboarders. Lac Bay aan de oostkust is zeer populair bij windsurfers, in de mooie beschermde baai kunnen zowel beginners als gevorderden goed uit de voeten.

Bonaire vakantie – Klimaat

Bonaire vakantie klimaaBonaire heeft een tropisch klimaat, een Bonaire vakantie staat dan ook het hele jaar door garant voor paradijselijke omstandigheden. De warmste maanden op Bonaire zijn augustus, september en oktober met een gemiddelde maximumtemperatuur van 32°C.

De zonnigste maanden zijn februari, maart, juni, juli en augustus met gemiddeld 9 uur felle zon per dag. De maand met de minste kans op regen is mei met 5 dagen.

De zee rond Bonaire is op zijn warmst in oktober met een gemiddelde temperatuur van het zeewater van 29°C.

Tijdsverschil Bonaire – Nederland

Op Bonaire is er een tijdsverschil met Nederland. Bonaire ligt in de Atlantische tijdzone. In de winter is het op Bonaire vijf uur vroeger dan in Nederland, in de zomer bedraagt het tijdsverschil zes uur.

Wanneer je tijdens je Bonaire vakantie met het thuisfront wilt bellen is het dus zaak hier rekening mee te houden. Men zal het immers niet op prijs stellen wanneer men midden in de nacht wakker wordt gebeld.

Activiteiten & Bezienswaardigheden Bonaire

Tijdens uw Bonaire vakantie zijn er volop mogelijkheden om activiteiten te ondernemen en excursies te maken. Veel activiteiten hebben vanzelfsprekend te maken met de zee, maar ook op het eiland zelf is genoeg te doen. Zo heeft Bonaire een prachtig nationaal park waar u kunt genieten van de tropische natuur. In het Slagbaai nationaal park kunt u diverse excursies volgen, safari trips maken en mountainbiken. Het is een beschermd gebied dus u moet zich wel aan de gebaande paden houden, maar dit geldt ook voor de rest van het eiland.

De excursies zijn veelal te boeken bij de touroperator of bij een van de lokale excursiebureaus. De leukste zetten we hieronder voor u op een rijtje:

Eilandtocht Bonaire

Deze excursie vanuit de hoofdstad Kralendijk voert u langs alle plekken die het bekijken waard zijn en belangrijke bezienswaardigheden op Bonaire zoals o.a. 1000 steps, Devil’s Mouth, Karpata en Para Mira. De tocht duurt ongeveer 3 uur en de kosten bedragen ongeveer 25 per persoon.

Bonaire vakantie Washington ParkWashington Park

Voor natuurliefhebbers is deze excursie een absolute aanrader! Het Washington Park is het eerste natuurpark op de Nederlandse Antillen dat een beschermde status kreeg. Geniet tijdens deze excursie van de schitterende flora en fauna, een bezoek aan een historisch museum en ontdek verborgen stranden. De tocht duurt ongeveer 6,5 uur en de kosten zijn ongeveer €70,- per persoon.

Klein Bonaire

Klein Bonaire is een onbewoond eilandje voor de kust van Bonaire. De boottocht naar Klein Bonaire duurt ongeveer 15 minuten. Daar aangekomen kunt u genieten van de ongerepte natuur en schitterende stranden, waar u heerlijk kunt snorkelen, zonnen en een hapje en drankje nuttigen. De excursie duurt ongeveer 5 uur en de kosten bedragen ongeveer €20,- per persoon.

Zeil- en snorkeltocht

Tijdens deze zeil- en snorkeltocht kunt u op uw gemak een paar uurtjes van de zon genieten, af en toe een beetje snorkelen, maar vooral relaxen! Alleen uw snorkelspullen en en een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor meenemen is voldoende! De tocht duurt ongeveer 4 uur en de kosten bedragen ongeveer €40,- per persoon.

Onderwater excursie

Heeft u angst om te duiken of te snorkelen, maar bent u nieuwsgierig naar de schitterende onderwaterwereld van Bonaire? Geen probleem! Met een glazen bodem boot vaart u over de mooiste riffen en u kunt zo de mooiste vissen en koralen zien. Er zal een wereld voor u open gaan! Deze excursie duurt ongeveer 1,5 uur en de kosten bedragen ongeveer €20,- per persoon.

Windsurfen

Waar anders dan op Bonaire kunt u onder zulke ideale omstandigheden leren windsurfen door professionele instructeurs. Al na een paar uurtjes heeft u de basisbeginselen van het surfen onder de knie, de rest moet u leren door het gewoon te doen. Een les duurt ongeveer 2,5 uur en de kosten bedragen ongeveer €50,- per persoon.

Kajakken

Onder begeleiding van een ervaren gids maakt u een tocht door het beginnende ecosysteem, de mangroven zijn zowel rustgevend als indrukwekkend. Onderweg krijgt u uitleg over de vogels en vissen die hier leven. De tocht duurt ongeveer 3,5 uur en de kosten bedragen ongeveer €40,- per persoon.

Parasailen

Hangend aan een parachute achter een snelle boot genieten van het mooiste uitzicht. Met een beetje geluk kunt u vanuit de lucht zelfs dolfijnen en schildpadden zien. De tocht duurt ongeveer 15 minuten en de kosten bedragen ongeveer €40,- per persoon.

Mountainbiken

Op Bonaire kunt u mountainbiken door kilometers ongerepte natuur. Geniet van de meest mooie uitzichten op het eiland en van honderden soorten vogels en planten. De tocht duurt ongeveer 3,5 uur en de kosten bedragen ongeveer €40,- per persoon.

Bonaire vakantie wandelenWandelen

Ontdek tijdens uw Bonaire vakantie onder leiding van een gids de rustige noordelijke kustlijn van Bonaire, inclusief te beroemde ‘1000 Steps’. Van daaruit gaat u de heuvels in naar het Goto meer met de befaamde flamingo’s, Para Mira en Rincon, het oudste dorp op het eiland.

Op de terugweg naar Kralendijk kunt u genieten van een schitterend uitzicht. De tocht duurt ongeveer 2 uur en de kosten bedragen ongeveer €20,- per persoon.

In tegenstelling tot de bergachtige noordkant is de zuidkant van Bonaire vrijwel vlak. In dit gedeelte zijn veel zoutvlaktes en leven duizenden flamingo’s. Het mooie van deze excursie zijn de grote kleurcontrasten: het heldere blauwe zeewater, de spierwitte zoutvlaktes en de bijna altijd kraakheldere blauwe lucht! Deze excursie duurt eveneens ongeveer 2 uur en de kosten bedragen ongeveer €20,- per persoon.

Zoals u ziet zijn er volop redenen om voor de volgende vakantie een Bonaire vakantie te overwegen. Het hele jaar door een geweldig klimaat, de allermooiste stranden en fenomenale duik- en snorkellocaties!