Tijdsverschil Curaçao

tijdsverschil CuraçaoTijdsverschil Curaçao en Nederland: voor veel mensen is het natuurlijk geen verassing dat de tijd in Curaçao verschilt met die bij ons in Nederland en België.

Maar hoeveel tijdsverschil is er nu precies met deze zonnige vakantiebestemming in de Carribean.

We geven hieronder uitleg over de lokale tijd Curaçao, wel zo handig als je van plan bent om een vliegreis te boeken.

Zo weet je precies hoe laat je aankomt op je vakantiebestemming, of wat het tijdsverschil Curaçao, Nederland en België is als je terug vliegt.

Hieronder zie je de Curaçao tijd

  • Lokale tijd Curacao

Zomertijd: Tijdsverschil Curaçao en Nederland – het is nu 6 uur vroeger dan bij ons.


curacao zonsondergangTijd Curaçao: de Nederlandse Antillen liggen op een breedtegraad waardoor het hele jaar door vrij vroeg donker wordt, zo tussen 18.30 en 19.00 uur. De dagen en nachten zijn op de eilanden Aruba en Curacao nagenoeg gelijk, na een korte avondschemering valt de avond snel in en is het donker.

Dit komt omdat de (vakantie)eilanden in de tropische zone liggen, het gebied tussen de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring.

Dit betekent dat rond 12 uur in de middag de zon op zijn hoogste punt staat, bescherm je huid dan ook extra goed met zonnecrème tijdens de middaguren. In de wintermaanden december en januari komt de zon rond 07.00 uur op en gaat tegen 18.30 uur onder.

In de zomermaanden komt de zon rond 6.00 uur op en gaat tegen 19.15 uur weer onder. Je ziet, het is dus vrij vroeg avond op de eilanden. Maar geen nood, het blijft aangenaam warm, zo kun je genieten van heerlijke zwoele avonden tijdens je vakantie.

Tijdszones en Tijdsverschil Curaçao

Curaçao vakantie BlauwbaaiDe tijd op Curaçao blijft zowel in de winter als in de zomer gelijk, ze hebben op het eiland geen zomer of wintertijd. Dit betekent dat de tijd op Curaçao in de zomer en winter verschilt met die van Nederland. Dit is wel even goed om te weten als je een winterzon vakantie boekt.

Curaçao en de Nederlandse Antillen vallen in de zogenaamde Atlantische tijdszone. Een kleine uitleg over tijdzones is misschien wel handig.

De wereld is, zoals je wellicht wel weet, verdeeld in verschillende tijdszones, wat het tijdverschil verklaart tussen de verschillende landen.

Men heeft de wereld dus in verschillende tijdszones verdeeld, waarbij men gestart is met de zogenaamde 0 zone, deze 0 meridiaan loopt door de Engelse stad London. De tijd in een bepaalde tijdzone wordt aangegeven als het tijdverschil van de zone met UTC. UTC is nagenoeg hetzelfde als GMT (Greenwich Mean Time).

Je ziet tegenwoordig alleen nog maar de UTC term, de Greenwich Mean Time wordt zelden meer gebruikt.


UTC tijdszones en London

De tijd in London wordt zoals hierboven als de staandaard gebruikt, dit betekent dat wanneer het in London 12 uur ‘s middags is, deze aanduiden als 0 UTC. Nederland en Belgie vallen in de UTC +1 zone, is het in London dus 12 uur in de middag dan is het bij ons 1 uur later (UTC +1).

Tijdsverschil Curacao – UTC -4 tijdszone

De Nederlandse Antillen, waaronder Curaçao en Aruba, liggen in de UTC -4 zone. Is het in London 12 uur in de middag, dan is het in Willemstad op Curaçao 4 uur vroeger, dus 8 uur in de ochtend.

Omdat Nederland en België in de UTC +1 (time) vallen is het tijdsverschil Curaçao met die van ons 5 uur. Maar omdat we bij ons een zomer- en winterijd hanteren, en dit niet geldt voor de Nederlandse Antillen, verschilt de tijd ook nog tijdens onze winter- en zomertijd periode.

Tijdzones Nederland / België UTC +1 – Tijdzones Curaçao UTC -4

Wintertijd: Tijdsverschil Curaçao en Nederland – het is nu 5 uur vroeger dan bij ons.

Zomertijd: Tijdsverschil Curaçao en Nederland – het is nu 6 uur vroeger dan bij ons.

Praktische informatie

Curaçao vakantie klimaatGeniet je van een zonovergoten vakantie op Curaçao, en wil je even naar je familie of vrienden bellen? Dan is het goed om nog even te bedenken dat het tijdsverschil Curaçao en Nederland 5 tot 6 uur bedraagt. Bedenk dat de tijd op Curaçao vroeger is.

Zit jij om 8 uur ’s avonds te genieten op het balkon van je hotel of appartement en bel je naar Nederland, dan is de kans groot dat je niemand bereikt of dat je iemand met je telefoontje laat schrikken.

Het is dan in Nederland en België namelijk al nacht. Hetzelfde geldt natuurlijk als je vanuit Nederland in de ochtend belt met Curaçao, de kans is groot dat je dan iemand midden in de nacht wakker belt.