Op vakantie naar Aruba of Curaçao? Deze inentingen heeft u nodig

Bent u van plan deze vakantie op zoek te gaan naar de zon, de zee en het strand in Aruba of Curaçao? Dan heeft u in elk geval een heerlijke vakantiebestemming uitgezocht.

Echter, voordat u op vakantie gaat zijn er aantal zaken die u vooraf moet regelen. Hoe kunt u het goedkoopst vliegen, wat is er allemaal te doen, maar ook welke vaccinaties heeft u nodig voordat u naar de Cariben gaat?

In dit artikel worden er een aantal tips gegeven over vaccinaties.

inentingen curacao

Vaccinaties en aandoeningen

Als u naar Aruba of Curaçao gaat is het verstandig om rekening te houden met een aantal aandoeningen en ziektes.

Soms heeft u een vaccinatie nodig. In veel gevallen zijn deze niet verplicht, maar dit afhankelijk van uw vakantieperiode, duur en plan.

Bescherm uzelf tegen muggen

Een van de aandoeningen die u kunt oplopen is Chikungunya. Dit is een aandoening die zich kenmerkt door directe koorts, pijn aan de gewrichten en vermoeidheid.

De aandoening wordt overgedragen door bepaalde soorten muggen en er wordt geadviseerd u zich te beschermen tegen muggenbeten.

Ook Knokkelkoorts, ook wel Dengue genoemd, wordt overgedragen door muggen. Het wordt gekenmerkt door hoofdpijn achter de ogen, hoge koorts, misselijkheid en braken.

Vaak gaat de koorts snel over, maar u kunt nog weken tot maanden last hebben van vermoeidheid.

Ook het Zikavirus wordt overgedragen door muggen. De verschijnselen van deze ziekte komen overeen met de symptomen van Chikungunya en Knokkelkoorts, maar kunnen in veel gevallen leiden tot ernstige infecties.

Ook is het virus zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen en er wordt afgeraden naar landen te reizen waar dit virus voorkomt als u in verwachting bent of een kinderwens heeft.

Gele koorts

De vaccinatie tegen Gele Koorts is mogelijk verplicht voor u. Echter, dit is afhankelijk van welk gebied u komt. Reist u naar Aruba en/of Curaçao en komt u uit een gebied waar gele koorts voorkomt?

Dan is de vaccinatie verplicht. Het advies is om dit vooraf goed te overleggen met een verpleegkundige. Zo maakt u altijd de juiste keuze.

Overleg met uw huisarts

Er wordt altijd aangeraden om met uw huisarts te overleggen welke vaccinaties wel verplicht zijn en waar u deze kunt krijgen. Houd hierbij ook rekening met een eventuele wachttijd en een eventuele verplichte periode na de vaccinatie.

Controleer daarnaast bij uw zorgverzekering de vergoeding hiervoor. De vergoeding van deze vaccinatie is afhankelijk van uw verzekering en uw premie.

U kunt dit gemakkelijk controleren bij uw zorgverzekering door te bellen of te kijken in uw polis. Indien uw zorgverzekeraar deze vaccinaties niet vergoedt, kunt u uw zorgverzekering vergelijken met anderen.

Als u met regelmaat op reis gaat is het handig om een zorgverzekering af te sluiten die dit wel dekt. Voorkomen is beter dan genezen en met slechts kleine vaccinaties kunt u problemen tijdens uw reis voor zijn.