Vervoer op Aruba

Rondreizen op Aruba

Een goed idee als het vakantieseizoen weer begonnen wordt na de corona beperkingen.

Met een huurauto.

Een auto huren op Aruba is eenvoudig.

Fatsoenlijke wegen verbinden de belangrijkste toeristische attracties en alle grote verhuurbedrijven respecteren geldige rijbewijzen, op voorwaarde dat u minstens 23 jaar oud bent en minstens 3 jaar een geldig rijbewijs hebt.

paardrijden strand

De meeste autoverhuurbedrijven en een aantal gerenommeerde lokale verhuurders hebben kantoren op de luchthaven en in de grote hotels; anderen hebben gratis bezorg- en ophaalservice.

Er wordt geen belasting betaald op autoverhuur, maar ondanks de autoverzekering, bent u vaak verantwoordelijk voor de eerste schade, alhoewel u de schades ook kunt afkopen.

Huurprijzen voor auto’s, meestal van de merken Suzuki, Toyota, Kia, Hyundai of Jeeps, variëren van seizoen tot seizoen en van verhuurder tot verhuurder.

Alle tankstations rekenen dezelfde prijs en er is geen korting voor zelfbediening.


Is het nodig om een ​​auto te huren?

Het hangt ervan af.

Als je het eiland wilt verkennen, ga je gang en huur er een voor een dag of twee of drie; veel van de lokale agentschappen hebben driedaagse specials.

Als u niet van plan bent uw hotel te verlaten, behalve om te zonnen, dineren, te gokken en te winkelen, is het goedkoper om taxi’s of de betrouwbare bussen te nemen.

 Of u kunt een excursie van een halve dag met een jeep of buggy boeken waarmee u het eiland kunt verkennen als onderdeel van een off-road trip, waar u de wilde kant van Aruba kunt zien, en u zich geen zorgen hoeft te maken dat u verdwaalt.

Verkeersregels

Net als in Nederland wordt er aan de rechterkant van de weg gereden.

Verkeersborden gebruiken internationale symbolen; de meeste spreken voor zich, maar sommige niet.

Vraag uw autoverhuurbedrijf om een ​​blad met de symbolen en neem een ​​paar minuten de tijd om er vertrouwd mee te raken.

Autosnelheidsmeters zijn in kilometers en mph. De snelheidslimiet in stedelijke gebieden is 40 km / u en buiten de stad is het 80 km, tenzij anders vermeld. Veel van het verkeer in Oranjestad is eenrichtingsverkeer; op kruispunten waar geen verkeersborden zijn, heeft het verkeer van rechts voorrang.

Door een toename van het aantal auto’s op de eilanden kan het verkeer op weekdagen net voor 9.00 uur en net na 17.00 uur overbelast raken. Zaterdagavond in Oranjestad kan het verkeer best druk en chaotisch zijn.

Rijgevaren

De meeste wegen op Aruba zijn redelijk goed, maar de verkeersborden laten veel te wensen over.

Weinig straten buiten Oranjestad zijn gemarkeerd en de borden naar de belangrijkste toeristische attracties zien eruit alsof ze decennia geleden zijn gemaakt.

Probeer niet te hard te rijden en let goed op de weg, want leguanen en geiten vormen een ongewoon verkeersrisico.

Arubanen zijn overwegend attente, voorzichtige chauffeurs, hoewel ze te snel of te langzaam lijken te rijden.

Voor een kleine stad heeft Oranjestad het grootste deel van de dag verkeer als die van een grote stad. 

Veiligheidsgordels zijn verplicht, maar worden vaak genegeerd, evenals wetten voor het rijden onder invloed.

Helmplicht is een wettelijke verplicht voor alle motorrijders.

Met de bus


Aruba heeft een uitstekend openbaar busvervoer systeem, met een regelmatige, en betrouwbare service. Bussen rijden ongeveer elke 20 minuten van 8.00 tot 18.00 uur en elk uur van 18.00 uur tot middernacht, van maandag tot en met zaterdag.

Op zon- en feestdagen is de service minder frequent: elk half uur tussen 6.00 en 18.00 uur en elke 2 uur tussen 20.00 uur en middernacht.

Schema’s zijn verkrijgbaar bij het bus-kantoor (tel. 297 / 588-2300 of 588-0617 na 16.00 uur; www.arubus.com) bij de centrale terminal aan de Zoutmanstraat in Oranjestad.

Maar ook de receptie van uw hotel weet wanneer de bussen rijden.

Je zult zelden meer dan 20 minuten wachten op de volgende bus, maar terwijl je op de reguliere bus wacht, kun je misschien op een krappe minibus stappen die de voorkeur heeft van de lokale bevolking. De rit naar de stad duurt 10 tot 20 minuten. Er is een halte voor de meeste hotels.

Met de taxi


Taxi’s hebben geen meter, maar de tarieven zijn vast en elke taxi heeft een kopie van het officiële tariefschema.

Vertel de chauffeur waar je heen wilt gaan en vraag het tarief voordat je instapt. Een taxi op straat aanhouden is moeilijk, maar bij hotels vind je veel taxi’s.

Als u na het diner naar uw hotel wilt terugkeren, laat het restaurant een taxi voor u bellen.

Omdat het bijna onmogelijk is om een ​​taxi te vinden in afgelegen delen van het eiland, vraag je de chauffeur die je heeft afgezet om op een bepaald moment voor je terug te komen.

De meeste chauffeurs spreken goed Engels en zijn bereid, zelfs gretig, om u een rondleiding over het eiland te geven. Verwacht ongeveer € 40,- per uur te betalen voor maximaal vijf passagiers.