Autorijden op Bonaire

Tijdens een vakantie op Bonaire wordt het sterk aangeraden om een auto te huren. Het eiland kent namelijk geen openbaar vervoer en taxi’s zijn vaak volgeboekt door accommodaties.

Door een auto te huren geniet je daarnaast van de vrijheid om het eiland op je eigen tempo te ontdekken. Zo haal je het maximale uit jouw reis naar Bonaire.

Auto huren op Bonaire met Nederlands rijbewijs

Je mag in Bonaire de weg op met een Nederlands rijbewijs. Autorijden gaat er op het eiland relaxter aan toe dan je gewend bent in Nederland. Het gevolg is dat je vaak wat langer over kortere afstanden doet.

De belangrijke doorgangswegen zijn verhard. Ook zijn er een aantal onverharde wegen op het eiland, waaronder in het Washington Slagbaai Nationaal Park.

Het is aan te raden om een pick-up of een 4×4 terreinwagen te huren als je dit nationale park wilt bezoeken, want de gele route door het park is met een normale auto niet te doen.

De goedkope autoverzekering, die je thuis afsluit voor je eigen auto, dekt geen schade aan de huurauto. Hier moet je een aparte verzekering voor afsluiten.

Verkeersregels op Bonaire

De verkeersregels op Bonaire zijn grotendeels hetzelfde als in Nederland. Het is belangrijk om te weten dat de voorrangsregels wat afwijken.

Doorgaand verkeer heeft voorrang op Bonaire, in plaats van verkeer van rechts. Op de rotonde hebben de auto’s en scooters die zich op de rotonde bevinden voorrang.

Auto huren Curaçao 4x4

De voorrangsregels worden echter niet door iedereen opgevolgd, dus rijd rustig.

Ook kunnen andere bestuurders zomaar stoppen om auto’s die vanaf de linkerkant de weg opdraaien voorrang te geven. Door voldoende afstand te houden voorkom je een aanrijding.

Alcohol in het verkeer

Er geldt een verbod op het besturen van voertuigen wanneer je alcohol hebt gedronken. Het gaat hier om een totaalverbod, dus één biertje is in theorie al te veel.

In de praktijk zie je dat er veel gedronken wordt en dat men vervolgens gewoon in de auto stapt. Bij de eerste alcoholcontrole in het land was maar liefst 15 procent van de aangehouden bestuurders beschonken.

Houd er zeker ’s avonds rekening mee dat andere bestuurders gedronken hebben door afstand te houden en je snelheid aan te passen.

Net als in Nederland is het af te raden om zelf te drinken en achter het stuur te stappen.

Als je betrapt wordt door de politie of betrokken raakt bij een ongeluk en er wordt vastgesteld dat je onder invloed bent, heeft dit een boete tot gevolg.

Pas op voor dieren op de weg

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat er veel dieren op de weg lopen. Vooral loslopende ezels vormen een gevaar. Daarnaast kun je te maken krijgen met overstekende leguanen en geiten op de weg.

Hier kun je de eerste keer flink van schrikken. Uitwijken vormt ook een gevaar, doordat je op de andere weghelft terecht kunt komen.